Sociaal domein

Taakvelden

Wat wil de raad bereiken?

  • Een goed en passend aanbod van algemeen toegankelijke voorzieningen om inwoners van jong tot oud waar nodig te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving.
  • De gemeente luistert naar inwoners, en maakt gebruik van hun kennis, ervaring en initiatieven.
  • De zorg van mensen voor elkaar en voor hun buurt wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

Wat gaat het college daarvoor doen?

Welzijn

  • Het college subsidieert in 2023 het welzijnswerk van Welzijn Beverwijk. Voor 2023 gaat Welzijn Beverwijk voor de tweede keer een outcome gerichte subsidieaanvraag opstellen, waarbij de ervaringen en verbeterpunten uit 2022 worden verwerkt. De focus ligt nog meer op de maatschappelijke resultaten van de verrichte inspanningen van Welzijn Beverwijk. Het gaat niet om de actie, maar om het effect van deze actie.
  • Het college subsidieert in 2023 de onafhankelijke cliëntondersteuning van MEE en De Wering. Met MEE en De Wering zijn voor 2023 eveneens afspraken gemaakt om in de subsidieaanvraag de nadruk te leggen op de effecten van deze vorm van ondersteuning.
  • Het college subsidieert in 2023 het maatschappelijk werk van Socius. In 2023 zal het maatschappelijk werk zich vooral richten op de meest kwetsbare inwoners van alle leeftijden.
  • In Wijk aan Zee werken vertegenwoordigers van de Dorpsraad, de Participatieraad, Wijk aan Zeese organisaties, inwoners en de gemeente verder aan de uitvoering van plannen uit het Dorpsplan welzijn, zorg en sport. Begin 2023 rondt de 'Dorpsverbinder' haar werk af. De Dorpsverbinder is een gezamenlijk project van Welzijn Beverwijk en Dorpshuis Wijk aan Zee, gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland en de gemeente. In gang gezette projecten gaan zo mogelijk op eigen kracht van organisaties en inwoners verder.
  • Het college werkt in 2023 verder samen met de maatschappelijke instellingen in de aanpak om de signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid in kaart te brengen. In het bestaande aanbod is aandacht voor verbinding, ontmoeting en activiteiten.
  • In 2023 wordt verder uitvoering gegeven aan Dementievriendelijke gemeente en nemen wij deel aan het overleg met de Dementieketen Midden-Kennemerland.

Integraal gebiedsgericht werken

  • Het college stimuleert de samenwerking van alle “werkers in de wijk”; de woningcorporaties, SWB, het Sociaal team, Politie en de gemeente zelf.
  • Voor bewonersinitiatieven is er een stimuleringsregeling. Hiermee worden jaarlijks vele initiatieven ondersteund, zowel van fysieke als van sociale aard.
  • De wijkaanpak Thuis in Oosterwijk loopt tot eind 2022. Er is nog geen besluit genomen over een eventuele voortzetting van het gebiedsprogramma voor de wijk Oosterwijk in 2023.

Vrijwilligerswerk en mantelzorg

  • In 2023 subsidieert het college MaatjeZ voor de mantelzorgondersteuning in Beverwijk, waarbij de speerpunten uit de aanbesteding 2022 worden uitgewerkt.
  • In 2023 loopt de aanbesteding van de Vrijwillige inzet in Beverwijk af. De vrijwillige wordt door middel van een openbare subsidietender in 2023 opnieuw uitgeschreven en beschikt.

Cliënt- en Inwonersparticipatie

  • De Participatieraad Beverwijk en de gemeente betrekken inwoners bij sociale vraagstukken die in 2023 actueel zijn. Onderwerpen zijn zowel gemeentelijke plannen als thema's die de Participatieraad (namens inwoners) inbrengt. In 2023 gaat de Participatieraad actief nieuwe leden werven.

Jeugd

  • In 2023 geven we uitvoering aan het nieuwe Beleidsplan 'Jeugd Opgroeien in de IJmond'. Het aantal kinderen dat gebruik maakt van jeugdhulp stijgt al ruim twintig jaar. De stijgende kosten vormen een probleem. Om de transformatiedoelen van de jeugdwet van 2015 te bereiken is een verdere omslag nodig. Deze omslag vraagt nog steeds om veranderingen in werkwijzen, handelen en denken van professionals, inwoners, ouders, jeugdigen, beleidsmedewerkers en bestuurders. Het nieuwe beleidsplan, welke eind 2022 ter besluitvorming voorgelegd wordt aan de raad, bouwt verder op een brede basis. Alle inzet kan gebundeld worden in vier hoofdthema’s: 1) een sterke sociale basis 2) jeugdigen hebben een gezonde leefstijl en zijn weerbaar 3) alle jeugdigen kunnen meedoen met (een vorm van) onderwijs en hun talenten ontwikkelen 4) jeugdigen krijgen tijdig de best passende (jeugd)hulp en groeien zo thuis mogelijk op in een veilige omgeving. Zie hiervoor ook taakveld Maatwerkdienstverlening en taakveld Geëscaleerde zorg.
  • Er wordt door het college aangesloten bij de Hervormingsagenda Jeugd 2022-2028 van de VNG. Na de definitieve gunning van de inkoop jeugdhulp voor IJmond en Zuid-Kennemerland start het implementatietraject en het opstellen van een ontwikkelagenda 2023. Het college werkt hierin nauw samen met de consortia. De inrichting van een model voor monitoring, sturing en verantwoording maar ook de doorontwikkeling van de toegang tot de jeugdhulp zijn voorbeelden waar uitvoering aan gegeven moet worden.
  • Het college werkt bovenregionaal samen aan verbetering van de jeugdbescherming en jeugdreclassering. In 2023 wordt er bovenregionaal beleid opgesteld om deze vorm van jeugdhulp beter te laten aansluiten op de transformatiedoelen van de jeugdwet.
  • Samen met gemeenten Velsen, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en beide Samenwerkingsverbanden onderwijs is in 2020 gestart met een gezamenlijke Uitvoeringsagenda Onderwijs en Jeugd. Hierin komt de inzet vanuit jeugd(hulp) en onderwijs aan jeugdigen samen. In 2023 werken we verder aan de invulling en uitvoering hiervan, samen met jeugd(hulp)- en onderwijspartners. Zie hiervoor ook taakveld Maatwerkdienstverlening en taakveld Onderwijsbeleid en leerlingzaken.
  • Samen met het onderwijs-, jeugd- en cultuurpartners werkt het college, binnen het Nationaal Programma Onderwijs, aan het terugdringen van onderwijsachterstanden opgelopen door de coronaperiode. Zie hiervoor ook taakveld Onderwijsbeleid en leerlingzaken.
  • Complexe jeugd- en veiligheidsproblematiek pakken we aan door problemen bij jeugd vroegtijdig te signaleren. Hierbij is een gezamenlijke preventiestrategie van groot belang. Dit bewerkstelligen we door intensief samen te werken met onderwijs-, jeugd- en veiligheidspartners en met innovatieve projecten. Zie ook de taakvelden Samenkracht en burgerparticipatie, Wijkteams, Maatwerkdienstverlening en Openbare orde en veiligheid.
  • In 2023 wordt de verordening Jeugdhulp geactualiseerd.

Inburgering

  • Per 1 januari 2022 is de Wet inburgering 2021 (WI2021) in werking getreden. De wet heeft als doel dat alle inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk en volwaardig meedoen in de Nederlandse samenleving, het liefst via betaald werk. De gemeente heeft de regie over de inburgering. Met de regierol voor gemeenten, hebben gemeenten er een aantal taken bijgekregen en hebben zij een aanbodplicht voor een inburgeringsaanbod en maatschappelijke begeleiding voor statushouders. We werken hier regionaal in samen.
  • In 2023 werken we verder aan de uitvoering van de doelstelling om inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk volwaardig mee te laten doen. Dit doen we samen met de trajectaanbieders en andere partners in het veld.
  • Inburgeraars onder de WI2021 krijgen ook in 2023 een passend aanbod en begeleiding. Inburgeringsplichtige statushouders die nog onder de WI2013 vallen, worden zo veel mogelijk in de geest van de nieuwe Wet begeleid.
  • Het laatste kwartaal van 2022 wordt de inkoop van de onderwijsroute afgerond. In 2023 is er zo ook een passend aanbod voor de onderwijsroute.
  • Aangezien de WI2021 een lerend stelsel is, wordt in 2023 gestart met kwalitatieve monitoring. Zo wordt gekeken of de uitvoering aansluit bij doelstellingen.

Subsidieproject

  • De gemeente subsidieert veel maatschappelijke organisaties die samen de sociale, culturele en sportieve infrastructuur van de gemeente vormen. Al deze organisaties zijn van groot belang voor onze inwoners. In 2023 stelt het college een subsidieregeling vast voor het gehele sociaal domein. Deze subsidieregels zijn een uitwerking van de nieuwe Algemene subsidieverordening Beverwijk 2022. Dit zorgt ervoor dat de gemeente beter op papier heeft staan waarvoor zij subsidie geeft en onder welke voorwaarden. We kunnen daardoor met de gesubsidieerde organisaties ook beter afspraken maken. De subsidieregeling wordt opgesteld in samenspraak met de organisaties. Zodat deze in de praktijk goed werkbaar is.
Deze pagina is gebouwd op 11/12/2022 11:33:58 met de export van 11/12/2022 11:19:49