Sociaal domein

Taakvelden

Maatwerkdienstverlening 18+ en 18- (6.7)

Wat wil de raad bereiken?

  • Het waar nodig bieden van passende ondersteuning aan inwoners, zodat zij gezond en veilig kunnen opgroeien, zelfstandig een huishouden kunnen voeren en kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.
  • Door schuldhulpverlening en schuldpreventie de maatschappelijke participatie bevorderen. De gemeente zet zich samen met maatschappelijke dienstverleners, het Sociaal team Beverwijk en met vrijwilligersorganisaties, extra in om de schuldenproblematiek aan te pakken en zo mogelijk te voorkomen.
  • Huisuitzetting willen wij, zeker als er kinderen onder de 18 jaar bij betrokken zijn, zoveel mogelijk voorkomen.

Wat gaat het college daarvoor doen?

Maatwerkdienstverlening 18- 

  • Het college wil een impuls geven aan de transformatie van de jeugdhulp. Er ligt een opgave in het slimmer vormgeven en het beheersbaar houden van de jeugdhulp. Samen met o.a. de IJmondgemeenten en de gemeenten van Zuid Kennemerland werkt het college in 2023 aan de implementatie van de nieuwe jeugdzorgcontracten. De contracten gaan in per 1 januari 2023. Tevens wordt er uitvoering gegeven aan de nog nader vorm te geven ontwikkelagenda. Het opstellen van de ontwikkelagenda gebeurt in nauwe samenwerking met de gecontracteerde jeugdhulpaanbieders. De voorbereiding hiervoor is in volle gang.
  • Samen met gemeenten Velsen, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en beide Samenwerkingsverbanden onderwijs is in 2020 gestart met een gezamenlijke Uitvoeringsagenda Onderwijs en Jeugd. Hierin komt de inzet op ondersteuning aan jeugdigen vanuit jeugd(hulp) en onderwijs samen. In 2023 werken we verder aan de invulling en uitvoering hiervan, samen met jeugd(hulp)- en onderwijspartners. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie, taakveld Wijkteams en taakveld Onderwijsbeleid en leerlingzaken.
  • Het college bereidt zich voor op de aangekondigde wetswijziging van de Jeugdwet. Het betreft een wettelijke plicht om te komen tot een duurzame, niet-vrijblijvende samenwerking tussen gemeenten met het oog op borging van (zorg)functies, vermindering van bureaucratie en de nodige transformatie van het jeugdzorglandschap. Voorbeelden voor de niet vrijblijvende regionale samenwerking zijn o.a.: “de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen, jeugdreclassering, gesloten jeugdhulp, bepaalde vormen van specialistische jeugdhulp.” Zie hiervoor ook taakveld Geëscaleerde zorg
  • Complexe jeugdproblematiek pakken we aan door problemen bij jeugd vroegtijdig te signaleren. Hierbij is een gezamenlijke preventiestrategie van groot belang. Dit bewerkstelligen we door intensief samen te werken met onderwijs-, jeugd- en veiligheidspartners en met innovatieve projecten zoals Gewenst gedrag en de verdere uitvoering van het Actieplan Wapens en Jongeren. Zie ook de taakvelden Samenkracht en burgerparticipatie, Maatwerkdienstverlening en Openbare orde en veiligheid.
  • Het college gaat op structurele basis in gesprek met (preventieve) jeugdpartners over veiligheidsthema's. Om van elkaar te leren en om in te kunnen springen op actuele thema's en ontwikkelingen.
  • Vanaf 2023 wordt het nieuwe Beleidsplan Jeugd uitgevoerd. Zie ook taakvelden Samenkracht en burgerparticipatie, Wijkteams en Geëscaleerde zorg.

Schuldhulpverlening

  • Het Loket Geldzaken is een laagdrempelig loket. Het loket wordt bemenst door Sociaal.nl, Socius, het Sociaal Team en de gemeente. Middels het Loket Geldzaken worden inwoners van Beverwijk geholpen met hun vragen over geldzaken en eventuele schuldenproblematiek.
  • De aflopende steunmiddelen aan ondernemers kunnen leiden tot een toename van geldzorgen bij deze groep. De gemeente helpt deze ondernemers door inzet van gespecialiseerde partijen op het gebied van financiën.
  • De gemeente ontvangt signalen vanuit het systeem van vroegsignalering over inwoners met betalingsachterstanden.Het gaat hier om signalen van woningcorporaties, nutsbedrijven en zorgverzekeraars over achterstanden

Het Loket Geldzaken benadert deze inwoners met beginnende en of toenemende schulden actief. Door deze werkwijze worden mogelijke toename van schulden en huisuitzettingen voorkomen.

  • Het college zet indien mogelijk in op een saneringskrediet bij inwoners met het aflossen van schulden.
Deze pagina is gebouwd op 11/12/2022 11:33:58 met de export van 11/12/2022 11:19:49