Sociaal domein

Taakvelden

Wat wil de raad bereiken?

  • De gemeente wil alle inwoners van jong en oud de ondersteuning bieden die zij nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. We streven ernaar dat inwoners naar vermogen bijdragen en niemand aan de kant staat.
  • De toegang tot ondersteuning is laagdrempelig, eenduidig en herkenbaar georganiseerd, dichtbij inwoners.

Wat gaat het college daarvoor doen?

Sociaal team Beverwijk
Voor alle vragen op het gebied van geldzaken, wonen, zorg, welzijn en buurtactiviteiten kunnen inwoners terecht bij het Sociaal team Beverwijk. Als het om lichte ondersteuning gaat, pakt dit team het zelf op. Ook probeert het team preventief te werk te gaan en is vroegsignalering belangrijk (erop af en verder kijken dan de vraag). Als er meer ondersteuning nodig is (1e en 2e lijn) zorgen ze voor een warme overdracht. Het Sociaal team zet in op participatie van inwoners en versterken van buurtkracht.

Het Sociaal team vormt samen met partners de ogen en oren in de wijk. We werken vanuit verschillende locaties met EHBA-inloopspreekuren (Eerste Hulp Bij Administratie), nemen deel aan loket Geldzaken, zijn per mobiel en mail bereikbaar, gaan op huisbezoek en organiseren of zijn bij activiteiten in de buurt.

Elke werkdag is het INFO en AANMELDPUNT SOCIAAL TEAM geopend van 9.00-13.00 uur in buurthuis Wijk aan Duin. Daar plannen we direct een afspraak in op de juiste plek.

Het Sociaal team is een netwerkorganisatie van de gemeente (werk & inkomen, Wmo), Welzijn Beverwijk (opbouwwerk), Socius MD (maatschappelijke dienstverlening), MEE & de Wering (cliëntondersteuning) en ViVa Zorggroep (wijkverpleging). We werken veel samen met partners zoals mantelzorgondersteuning, huisartsen, het Centrum van Jeugd en Gezin.

In 2023 zet het college in op:
Het doorontwikkelen van het INFO en AANMELDPUNT SOCIAAL TEAM

Het vergroten van de bekendheid en vindbaarheid van het Sociaal team Beverwijk
Het doorontwikkelen van de EHBA spreekuren en activiteiten in de wijk
Het doorontwikkelen van (preventieve) ondersteuning bij schulden en armoede

Jeugd(hulp)

  • De toegang tot jeugdhulp verloopt altijd via de Wettelijke verwijzers en/of het Centrum voor Jeugd en Gezin. Jeugdigen en gezinnen kunnen zich niet rechtstreeks bij een jeugdhulpaanbieder melden. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin IJmond kunnen inwoners terecht voor alle vragen op het vlak van opgroeien en opvoeden. Het CJG sluit laagdrempelig aan bij de leefwereld van ouders en jeugdigen en werkt preventief. Een verwijzer als een huisarts kan in haar verwijzing gebruik maken van het CJG, zodat de best passende hulp voor jeugdige en ouders snel en effectief ingezet wordt.
  • In 2023 wil het college meer inzetten op praktijkondersteuners jeugd bij de huisarts zodat de vroegsignaleringsfunctie en samenwerking met de huisarts verstevigd wordt. Hulpvragen worden vroegtijdig opgepakt, in samenwerking met het CJG, ter preventie van zwaardere zorg.
  • Het CJG gaat in 2023 intensiever samenwerken met de gecontracteerde jeugdhulpaanbieders en zet maximaal in op het betrekken van de preventieve (deels gesubsidieerde) partners en andere (gemeentelijke) domeinen. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie, taakveld Maatwerkdienstverlening en taakveld Geëscaleerde zorg.
  • Voor de vroegsignaleringsfunctie wordt samengewerkt met o.a. het onderwijs, jeugdmaatschappelijk werk, JGZ en het team veiligheid van gemeente Beverwijk. Daarnaast gaat het college inzetten regionaal meer te harmoniseren om de werkdruk bij stakeholders te verminderen. Voorbeelden zijn een eenduidige intake en het onderzoeken waar het mogelijk is beschikkingsarm te werken.
  • In 2023 geven we uitvoering aan het nieuwe Beleidsplan 'Jeugd Opgroeien in de IJmond'. Eind 2022 wordt deze ter besluitvorming voorgelegd aan de raad. Het nieuwe beleidsplan bouwt verder op een brede basis. Alle inzet kan gebundeld worden in vier hoofdthema’s: 1) een sterke sociale basis 2) jeugdigen hebben een gezonde leefstijl en zijn weerbaar 3) alle jeugdigen kunnen meedoen met (een vorm van) onderwijs en hun talenten ontwikkelen 4) jeugdigen krijgen tijdig de best passende (jeugd)hulp en groeien zo thuis mogelijk op in een veilige omgeving.
  • Samen met gemeenten Velsen, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en beide Samenwerkingsverbanden onderwijs is in 2020 gestart met een gezamenlijke Uitvoeringsagenda Onderwijs en Jeugd. Hierin komt de inzet vanuit jeugd(hulp) en onderwijs aan jeugdigen samen. In 2023 werken we verder aan de invulling en uitvoering hiervan, samen met jeugd(hulp)- en onderwijspartners. Zie hiervoor ook taakveld Maatwerkdienstverlening en taakveld Onderwijsbeleid en leerlingzaken.

Onafhankelijke cliëntondersteuning
Onafhankelijke cliëntondersteuning wordt in onze gemeente aangeboden door het Sociaal team Beverwijk (lichte vorm) en door Socius MD en MEE & de Wering (1e en 2e lijn).
Cliënt ervaringsonderzoek
Het is belangrijk te weten hoe cliënten de dienstverlening ervaren om die te kunnen ontwikkelen en verbeteren. We meten de ervaring van inwoners over de kwaliteit van de ondersteuning van het Sociaal team Beverwijk, het CJG, het maatwerk van de Wmo en de jeugdhulp.

Deze pagina is gebouwd op 11/12/2022 11:33:58 met de export van 11/12/2022 11:19:49