Wat wil de raad bereiken?
- Zorgen voor een gezonde, duurzame en veilige leefomgeving.
Wat gaat het college daarvoor doen?
Energietransitie
- De RES 1.0 is voor de zomer van 2021 vastgesteld in de raden van de regio Noord-Holland Zuid. Dit krijgt uitwerking in de uitvoeringsplannen om als regio 2,7 TWh aan opwek van elektriciteit op land te realiseren voor 2030. Rond de zomer van 2023 volgt een actualisatieslag, doch het proces daar naartoe zal minder intensief zijn dan in de aanloop naar de RES 1.0.
- De transitievisie warmte (TVW) is vastgesteld in de raad van 1 juli 2021. De TVW geeft de kaders voor de wijkgerichte aanpak van de warmtetransitie en is tevens het startsein voor de het aardgasvrij maken van de eerst aangewezen wijken binnen de gemeente. Inmiddels zijn in 2022 extra gelden vrijgekomen vanuit het Rijk om gemeenten meer middelen te geven voor de wijkgerichte aanpak.
- Het Noordzeekanaalgebied (NZKG) is aangemerkt door het Rijk als één van de vijf belangrijkste economische regio's binnen Nederland. Een goede duurzame energievoorziening is vitaal. Beverwijk bevindt zich op een geografisch knooppunt, waar de energie van zee aan land komt en verder gebracht moet richting achterland. Het college zet binnen NZKG in op een betere balans tussen economie, energie, ruimtegebruik, gezondheid, leefbaarheid en milieu. Zie hiervoor ook taakveld Economie. Jaarlijks wordt een cluster energiestrategie (CES) geactualiseerd voor het NZKG. De laatste actualisatie is in september 2022 gedaan.
Circulaire Economie
- Vanaf 2019 is vanuit de MRA gestart met circulair inkopen. Dit betreft een groslijst aan onderwerpen die gefaseerd zijn opgepakt. De selectie van onderwerpen gebeurt binnen de samenwerking van MRA. Beverwijk stelt zich hierbij op als slimme volger.